Azienda Agricola Monchiero

Azienda Agricola Monchiero

Over het wijnhuis

Azienda Agricola Monchiero is een eeuwenoud familiebedrijf dat al sinds de jaren 50 zelfstandig wijn produceert. Het wijnhuis is gelegen in het beroemde Barolo-gebied. Op dit moment wordt het familiebedrijf gerund door Vittorio (vader), Daniela (moeder), Luca (zoon) en Stefano (zoon). Monchiero staat bekend om zijn unieke assortiment rode wijnen, waaronder de beroemde Barolo, Langhe Nebbiolo en Barbera D’Alba. Naast deze rode wijnen produceren ze ook een verfrissende Roero Arneis en een droge Moscato. De wijnen van Monchiero zijn zeer herkenbaar en worden gekenmerkt door hun fruitige smaken en elegante karakter.

Familie_Monchiero-e1651408439640

CASTIGLIONE FALLETTO

Geschiedenis

In het hart van de Barolo-regio, in Castiglione Falletto, begon de wijnreis van de familie Monchiero in de jaren 50, dankzij het werk van de broers Remo en Maggiorino, die destijds in het nabijgelegen dorp La Morra woonden. Aanvankelijk verkochten ze alleen druiven, maar al snel besloten ze om zelf wijn te gaan maken. Zo begon het avontuur, en in de jaren 70 werd de wijn gebotteld en op de markt gebracht: het "goud" van de Langa – Barolo voor het buitenland (VS) en jonge wijnen voor de Italiaanse markt.

GROEI

De familie

In de jaren '80 studeerde Vittorio Monchiero, de zoon van Maggiorino, af aan de universiteit voor wijnbouw in Alba. Geleidelijk aan werd hij steeds meer betrokken bij het bedrijf dat door zijn vader en oom was uitgebreid. Na zijn huwelijk met Daniela in de jaren '90 nam hij de leiding over de wijnkelder en de marketing. Hij reisde de wereld rond, bezocht beurzen en bracht innovaties aan in de traditionele methoden. De productie groeide gestaag, mede dankzij de aankoop van uitstekende terroirs. Vittorio en Daniela kregen samen twee zoons, Luca en Stefano. Momenteel richt Daniela zich op hun bed and breakfast, terwijl Vittorio zich toelegt op het wijnmaken.

P4500082_def-scaled-1
L_S

LUCA & STEFANO

De nieuwe generatie

In 2017 trad Luca, de oudste zoon van Vittorio, toe tot het familiebedrijf, terwijl zijn broer Stefano ervoor koos om de middelbare school voor landbouwwetenschappen te volgen om de eeuwenoude familietraditie voort te zetten: die van het maken van Barolo. Luca richt zich voornamelijk op het verzorgen en onderhouden van de wijngaarden, terwijl Stefano, naast het helpen bij de groei van de wijnstokken, ook verantwoordelijk is voor het ontwerpen van de etiketten.