Castello del Tegolato

Castello del Tegolato

Over het wijnhuis

Castello del Tegolato is een van de meest historische wijnhuizen uit de Chianti streek (Toscane) en misschien wel uit heel Italië. Ze zijn beroemd geworden met hun ‘Tegolato’ wijnen, deze wijnen worden gedurende het hele jaar door weer en wind op de dakpannen (Tegolato) gerijpt. De afgelopen jaren werden deze Tegolato wijnen niet meer gemaakt. Maar kortgeleden hebben Anthony (eigenaar) en Devinita’s goede vriend en oenoloog Andrea Pizzolato besloten dit project nieuw leven in te blazen. Daarom zijn deze wijnen weer exclusief verkrijgbaar bij Devinita.

Tegolato
De wijn

Tegolato

Castello del Tegolato ontleend zijn naam aan de beroemde “Tegolato-wijn”. De Tegolato is een unieke wijn vanwege de manier waarop hij na het bottelen onder de tegels van het kasteel wordt gerijpt. Hij dankt zijn naam dan ook aan de lange blootstelling op de dakpannen (Tegolato) van het kasteel. De natuurlijke elementen van het rijpen op het dak geven deze wijn een specifieke smaak en boeket.

Tegolato-wijn wordt alleen bereid in de jaren waarin gunstige seizoensomstandigheden de druiven alle kenmerken geven die nodig zijn om een ​​wijn te verkrijgen met een hoog alcoholgehalte die robuust en lang houdbaar is. Hij wordt gemaakt van kwaliteitsdruiven die zijn geselecteerd door jarenlange ervaring en wordt bereid en gebotteld in de wijnmakerij Fattoria Antico Castello di Poppiano.

Castello del Tegolato

Geschiedenis

De Kunz-prinsen van Habsburg Lotharingen (eigenaren van het oude kasteel van Poppiano) waren experts in de “tegolatura”-methode die van generatie op generatie werd doorgegeven. Zij hebben altijd persoonlijk toezicht gehouden op de productie van deze wijn. Tegolato-wijn kan wat afzettingen hebben, dus het is raadzaam om het voorzichtig te mengen nadat de fles een paar dagen verticaal is bewaard.

Fattoria Antico Castello di Poppiano
Castello del Tegolato
Evolutie

Anthony & Andrea

Castello del Tegolato is een historisch wijnhuis maar sinds 2006 worden er geen Tegolato wijnen meer geproduceerd. Kortgeleden hebben Anthony (eigenaar) en Devinita’s goede vriend en oenoloog Andrea Pizzolato echter besloten dit project nieuw leven in te blazen. Het duo heeft de beschikking tot geweldige terroirs met wijngaarden die wel 100 jaar oud zijn. Naast het gaan produceren van de klassieke Tegolato wijnen en Chianti D.O.C.G. hebben Anthony en Andrea besloten ook nieuwe wijnen te gaan produceren. Waaronder een innovatieve Rosé en Trebbiano wijn uit hun oudste wijngaarden. Hun focus zal liggen op het kleinschalig produceren van hoge kwaliteit wijnen. Ze hebben een landgoed ter beschikking van wel 70 hectare, maar alleen de beste druiven zullen geselecteerd worden voor de productie van hun wijnen.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze nieuwste wijnen & wijnproeverijen.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we ervan uit dat je ermee instemt.