Finocchi Viticoltori

Finocchi Viticoltori

Over het wijnhuis

Finocchi Viticoltori is een familie bedrijf dat al sinds 1905 wijn maakt. Finocchi’s wijngaarden zijn gelegen in Staffolo, in de provincie ‘Le Marche’. Momenteel runnen de broers Marco en Maurizio het familiebedrijf dat met name gespecialiseerd is in het maken van witte wijn van de Verdicchio druif. Bij Devinita bieden wij de Verdicchio Dei Castelli Di Jesi en de Incrocio Bruni 54 van Finocchi Viticoltori aan.

Finocchi Viticoltori
DE FAMILIE

Eerste generatie

De familie Finocchi is altijd een familie van wijnmakers geweest. Het verhaal begint in 1905, toen Marino Finocchi (foto) wijnstokken begon te verbouwen in de landen van Staffolo. In deze periode werd een kelder gebouwd met behulp van deelpacht, waarbij hij zijn eigen druiven maakte. Zijn zoon, Enrico, raakte onmiddellijk gepassioneerd door deze activiteit en werd een van de beste wijnmakers in het gebied, zozeer zelfs dat hij een aantrekkelijke baanaanbieding kreeg van het Vaticaan. Wegens zijn vroegtijdige dood in 1946 ontvingen zijn twee zonen, Giuseppe en Franco, al op jonge leeftijd de belastende erfenis. Desalniettemin, werd de wijntraditie met behulp van hun moeder Isolina en oom Armando voortgezet.

SALMAGINA

Groei

Een fundamentele stap die gezet werd door de Finocchi familie was de aankoop van hun eerste land in het Salmagina-district in 1966. Deze locatie wordt nog steeds beschouwd als een van de meest geschikte gebieden voor de productie van Verdicchio. Na de aankoop van dit land werden er nieuwe Verdicchio-wijngaarden aangeplant. Eind jaren 70, als onderdeel van de modernisering van de oude boerderij, werd de historische kelder vergroot. Dit markeerde het begin van een nieuwe bedrijfskoers, die meer gericht was op een kwalitatief-kwantitatieve ontwikkeling van de productie. Noemenswaardig is de aankoop van een klein stuk grond in 1999 genaamd “Filellu”, een boerderij die altijd in gebruik is geweest, eerst als deelpacht en vervolgens te huur. Finocchi is sinds het begin een wijnhuis dat gespecialiseerd is in witte wijnen, maar in de “Filellu” wijngaard werden de eerste rode druivenwijngaarden aangeplant.

Finocchi Viticoltori
Finocchi Viticoltori
TRADITIE & INNOVATIE

Het heden

De aanzienlijke schat aan ervaring, boerenwijsheid en de grenzeloze passie voor de zorgvuldige verzorging van de wijngaarden door Giuseppe en Franco, werden onvermijdelijk doorgegeven aan eerst Marco en vervolgens ook zijn jongere broer, Maurizio. Dit heeft geresulteerd in de voortzetting van het familiebedrijf. Recentelijk hebben Marco & Maurizio, in de wijk Salmagina, een nieuwe wijnkelder gebouwd met technologieën die geschikt zijn voor vandaag, om hoge kwaliteitsnormen te garanderen en tegelijkertijd de traditie van hun wijn te behouden. Met deze belangrijke investering werd in feite een precieze locatiekeuze, of beter gezegd productieve rationalisatie, gemaakt, waarbij alle productieactiviteiten in één enkel complex werden geconcentreerd. Als gevolg zijn alle andere wijnmakerijen ontmanteld, met alleen het behoud van het historische verkooppunt.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze nieuwste wijnen & wijnproeverijen.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we ervan uit dat je ermee instemt.