Finocchi Viticoltori

Finocchi Viticoltori

Over het wijnhuis

Finocchi Viticoltori is een eeuwenoud familiebedrijf dat al sinds 1905 met passie wijn produceert. Gevestigd in Staffolo, in de prachtige regio Le Marche, streven de broers Marco en Maurizio Finocchi ernaar om de rijke traditie van hun familie voort te zetten. Hun expertise ligt voornamelijk in het maken van hoogwaardige witte wijnen, met de Verdicchio-druif als hun kenmerkende variëteit. Bij Devinita bieden we een selectie van hun beste wijnen aan, waaronder de Verdicchio Dei Castelli Di Jesi en de Incrocio Bruni 54, die het vakmanschap en de toewijding van Finocchi Viticoltori weerspiegelen.

bisnonno_Marino_Finocchi_con_sua_moglie-151-1000-800-80

DE FAMILIE

Eerste generatie

Al sinds 1905 is de familie Finocchi nauw verbonden met de kunst van het wijnmaken. Het verhaal begint met Marino Finocchi (zie foto), die destijds begon met het cultiveren van wijngaarden op het land rondom Staffolo. Gedurende deze tijd werd een kelder gebouwd met behulp van gedeelde middelen, waar hij zijn eigen druiven tot wijn maakte. Zijn zoon, Enrico, raakte al snel gefascineerd door deze activiteit en groeide uit tot een van de meest bekwame wijnmakers in de regio. Zijn talent was zo opmerkelijk dat hij zelfs een aanbod ontving voor een prestigieuze positie bij het Vaticaan. Na zijn vroegtijdige overlijden in 1946 werden zijn twee zonen, Giuseppe en Franco, op jonge leeftijd belast met de voortzetting van deze eervolle erfenis. Ondanks de uitdagingen wist de familie de wijntraditie voort te zetten, met de steun van hun moeder Isolina en oom Armando.

SALMAGINA

Groei

Een essentiële mijlpaal in de geschiedenis van de familie Finocchi was de aankoop van hun eerste stuk land in het Salmagina-district in 1966. Dit gebied staat nog steeds bekend als een van de meest vooraanstaande locaties voor de teelt van Verdicchio-druiven. Na deze aankoop werden er nieuwe Verdicchio-wijngaarden aangelegd. Tegen het einde van de jaren zeventig, als onderdeel van een moderniseringsproject voor de oude boerderij, werd de historische kelder uitgebreid. Dit markeerde het begin van een nieuwe strategische koers, gericht op zowel de kwalitatieve als de kwantitatieve ontwikkeling van de productie. Een bijzondere gebeurtenis was de aankoop van een klein perceel grond genaamd "Filellu" in 1999. Deze boerderij was altijd al in gebruik geweest, eerst via deelpacht en later als huurlocatie. Hoewel Finocchi van oudsher bekendstaat als producent van witte wijnen, werden in de "Filellu" wijngaard de eerste rode druivenranken aangeplant.

Finocchi Viticoltori
Finocchi Viticoltori

TRADITIE & INNOVATIE

Het heden

De onschatbare ervaring, de oeroude kennis van het boerenbedrijf en de grenzeloze passie voor het zorgvuldig onderhouden van de wijngaarden, overgedragen door Giuseppe en Franco, zijn onvermijdelijk doorgegeven aan Marco en later ook aan zijn jongere broer Maurizio. Dit heeft geleid tot de voortzetting van het familiebedrijf. Onlangs hebben Marco en Maurizio in het Salmagina-district een nieuwe wijnkelder gebouwd, uitgerust met moderne technologieën om aan de hoge kwaliteitsnormen van vandaag te voldoen en tegelijkertijd de traditionele wijnproductie te behouden. Met deze belangrijke investering is een zorgvuldige locatiekeuze gemaakt, waarbij alle productieactiviteiten in één enkel complex zijn geconcentreerd. Als gevolg hiervan zijn alle andere wijnmakerijen ontmanteld, met alleen het historische verkooppunt behouden.