Joaquin

Joaquin

Over het wijnhuis

Joaquin streeft ernaar een icoon te worden, in Italië en de wereld, van fijne ambachtelijke wijn met een lange evolutie. Om dit doel te bereiken werkt Joaquin met volledig respect voor het land, waarbij er gebruik wordt gemaakt van precisiewijnbouw met hoogwaardige technologie in de wijngaard en niet in de kelder, waarbij ervoor gekozen wordt om de druivensoorten die altijd in dit wijngebied zijn gebruikt, Fiano en Aglianico, naar een hoger niveau te tillen. Een oenologische traditie voortzetten met historische wortels die stevig verankerd zijn in het gebied. Het belangrijkste idee achter het project van Raffaele, dat het merk Joaquin herkenbaar maakt, is het versterken van de expressiviteit van wijnen die het getrouwe resultaat zijn van een lang, langzaam evolutieproces waarin de hand van de mens begeleidt, maar nooit de keuze maakt richting of het punt van aankomst.

Raffaele Pagano Joaquin
Raffaele Pagano

Het begin

Joaquin is een project dat is geboren in 1999 uit Raffaele Pagano’s passie voor de wereld van de wijn, een familie-erfgoed doorgegeven van grootvader op vader en van vader op zoon. De eerste stap werd gezet met de verwerving van de grond in Montefalcione waar de wijnmakerij werd gebouwd, terwijl de Villa Joaquin, gelegen in Lapio, momenteel de statutaire zetel van het bedrijf is. De rode draad van het bedrijf is altijd geweest om goede wijn te produceren door de druiven te bewerken volgens een extreme verkaveling van de wijngaarden. Jaarlijks worden er maar 13.000 flessen geproduceerd.

Irpinia

Het land

Het werken in Lapio en Paternopoli (in Irpinia) waar Fiano en Aglianico verbouwd worden en in Montefusco waar incidenteel Greco wordt geproduceerd, heeft de productie van wijnen van de hoogste kwaliteit mogelijk gemaakt op individuele percelen van zeer kleine wijngaarden. Soms zijn deze percelen minder dan een hectare, gebruikt om alle referenties te creëren die vandaag de dag de naam dragen van hun plaats van herkomst. Op het eiland Capri beheert Joaquin Sarl daarentegen een historische wijngaard in het bovenste deel van de gemeente Anacapri, waar momenteel verschillende variëteiten worden verbouwd, waaronder Biancolella, Falanghina, Greco en Ciunchesa, waarvan de laatste inheems is in de regio.

Joaquin
Joaquin

Het wijnhuis

Door de vinificatie vanaf individuele percelen hebben we aandacht kunnen besteden aan elk klein detail. Alleen tweede- of derde-passage tonneaux van nationaal eikenhout, lokale kastanje en acacia worden gebruikt voor de fermentatie en rijping van de kenmerkende wijnen.

Hoewel de wijnmakerij relatief jong is, heeft het landgoed jaar na jaar jaargangen en kavels geïntegreerd en zijn reputatie opgebouwd, zodat het in staat is beperkte edities en unieke stukken van grote waarde uit te brengen. Elke vintage en elk label belichaamt nieuwe projecten waarvan we het eindpunt niet kennen, alleen het startpunt: de kwaliteit van de grondstof, het gebied van herkomst en de vintage die hen kenmerkt.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze nieuwste wijnen & wijnproeverijen.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we ervan uit dat je ermee instemt.