Ripawine

Ripawine

Over het wijnhuis

Het is voor ons een grote eer om als enige buitenlandse afnemer wijn van Ripawine aan te kunnen bieden. Ripawine is opgericht als dochterbedrijf van een groot wijnhuis gelegen in Ripatransone, in de Marken (Le Marche). De eigenaren hebben Ripawine opgericht vanwege hun passie voor het kleinschalig produceren van exclusieve wijnen. Van de 105 hectare wijngaarden die het moederbedrijf bezit, worden alleen de beste druiven speciaal geselecteerd en met de hand geplukt om hun wijnen te realiseren. Er worden jaarlijks slechts 15.000 flessen geproduceerd. Die werden tot nu toe alleen binnen Italië verkocht. Dat wij de wijn van Ripawine kunnen aanbieden is een direct gevolg van een bijzondere kennismaking en relatie. Ripawine maakt Offida wijnen uit de Marken zoals de Offida Rosso, Offida Pecorino & Offida Passerina. Deze wijnen worden gekenmerkt door hun lange afdronk en ‘verfijndheid’.

Ripawine

LA FAMILIA

Over Ripawine

De eigenaren van Ripawine komen uit boerenfamilies waarbij de traditie en kennis van het verbouwen van wijngaarden van generatie op generatie wordt doorgegeven. Voor hen allemaal is het zorgen voor de wijngaard een activiteit die met het hele gezin wordt gedeeld: Zowel het snoeien en schoonmaken van de wijngaard als het cruciale moment van de oogst. Sommigen van hen, zoals Maurizio, hebben als primaire taak het verzorgen van de wijngaarden. Anderen hebben, naast het werk in de wijngaarden, ook nog andere banen en werken daarom vooral in hun vrije tijd in de wijngaarden. De selectie van de beste druiven en het hele productieproces van de oogst tot de gebottelde wijn wordt gevolgd door de oenoloog Sandro (foto). Hij probeert ieder jaar met zorg en passie de kwaliteit van de wijnen te verbeteren, terwijl hij trouw blijft aan de boerentradities waaruit ze voortkomen.

AUTHENTIEK

De wijngaarden

Ripawine heeft momenteel 105 hectare wijngaarden, gelegen op een hoogte variërend van 200 tot 400 meter boven zeeniveau. De wijngaarden zijn verdeeld in landgoederen; elk met een nauwkeurig profiel rekening houdend met de bodem, blootstelling en het microklimaat. Gezien de uitgestrektheid van de wijngaarden en de verschillende gebieden verschillen de profielen aanzienlijk van land tot land, waardoor de wijn een kostbaar mozaïek van nuances krijgt. Ripawine’s doel is om de kenmerken van lokale druivenrassen op basis van deze verschillen terug te vinden en te verbeteren. Ook wil Ripawine de authentieke kracht van het Picenische land over brengen op haar wijnen.

Op het grondgebied van Ripatransone worden DOC-wijnen geproduceerd, zoals Falerio dei Colli Ascolani, Rosso Piceno, Rosso Piceno Superiore, en DOCG Offida-wijnen (Rosso, Passerina en Pecorino).

Ripawine-Wijngaard
ripatransone_skyline

RIPATRANSONE

Traditie & grondgebied

Ripatransone staat bekend als de Belvedere del Piceno en biedt een ongeëvenaard uitzicht dat zich uitstrekt van de Gran Sasso tot het Sibillini-gebergte, van Conero tot Gargano, tot de Dalmatische kust.

Het centrum ziet er middeleeuws uit, met renaissance- en barokgebouwen, ondanks de adellijke paleizen uit de vroege en late achttiende eeuw. Deze zijn voornamelijk zichtbaar langs de Corso Vittorio Emanuele II, de hoofdas die de stad van zuid naar noord doorkruist. In de meest populaire buurten zijn er talloze straten en steegjes, waaronder die met de guinness world record van het smalste steegje van Italië: 43 centimeter. De gastronomie is oprecht en smakelijk: Het typische gerecht van ciavarro bestaat uit peulvruchten en granen.

OFFIDA

Offida wijnen

Ripawine maakt momenteel 5 wijnen die bekend staan om hun lange afdronk en verfijndheid. Deze wijnen zijn onder andere hoog beoordeeld door De Grote Hamersma:

De Kreta: een Offida Passerina.

De Geko: een Offida Pecorino.

De Moro Matto: 100% Sangiovese.

De Klausura: een Offida Rosso van Montepulciano en Petit Verdot.

De Trufo: een Rosso Piceno van Montepulciano, Sangiovese & Cabernet.

bottiglie-ripawine-1024x683-1