Tenuta Carretta

Tenuta Carretta

Over het wijnhuis

Tenuta Carretta bestaat al meer dan 550 jaar en ligt in het zuiden van Piemonte, in Piobesi d’Alba, in Roero. Het is een wijnmakerij met een rijk verhaal, een van de meest historische Italiaanse wijnhuizen waar verleden, heden en toekomst op de beste manier zijn geïntegreerd.

Maar Tenuta Carretta is vooral een wijnmakerij van mensen die samenwerken om één gemeenschappelijk doel te bereiken: hoogwaardige en belangrijke wijnen produceren die aangenaam en plezierig zijn om te drinken.

Tenuta Carretta

DOMINA CARETA

Geschiedenis

Nog niet zo lang geleden dacht men dat de naam “Carretta” was afgeleid van het Keltische woord “Car”, wat “steen” betekent. Dit zou verwijzen naar een grote krijtbank die nog steeds op korte afstand van de ingang van het landgoed staat. Echter heeft recent onderzoek in de middeleeuwse archieven van de historicus Baldassare Molino het bestaan onthuld van een Albese edelvrouw (de “domina Careta”), die landeigenaar was in de gemeente Piobesi. Haar achternaam (Constanzi) komt voor in een akte van verkoop van grond in Piobesi d’Alba in 1353, gevonden in de archieven van de graven van Roero di Guarene. In de wet wordt ze benoemd als de dochter van een Albese edelman, Ruffino Capre, en de weduwe van de edelman, Manuele Constanzi, van wie ze haar achternaam aanhield. Een andere akte, twee decennia eerder geschreven in 1334, citeert enkele ‘erfgenamen van Careta Constanzi’, vermoedelijk de grootmoeder van ‘domina’ Carretta.

Uit deze en andere gedocumenteerde referenties lijkt het duidelijk dat het landgoed zijn naam ontleende aan de edelvrouw die de eerste eigenaar was.

HET CONTRACT

Wijnproductie

Het is niet meer dan een contract dat op 28 november 1467 werd opgesteld door de notaris Giorgio di Monteacuto (de huidige Monteu Roero) om als het ware startpunt van de geschiedenis van het landgoed te worden beschouwd. Daarin gaf de toenmalige eigenaar, Andrea Damiano, de heer van Piobesi, toestemming aan de gebroeders Porrini – Corrado, Giacomino en Pietrino – om negen jaar lang zijn land van “cassina Careta” te bewerken en te cultiveren (en te oogsten).

Het is een document van buitengewone waarde vanwege de rijkdom aan details. Het bevat zelfs de verplichtingen die de boeren voor de teelt zijn aangegaan; wat de wijnstokken betreft, moesten ze ijverig “putare” (snoeien), “agonzare” (repareren), “et scarzorare” (snoeien), kortom alles doen wat volgens de gewoonte nodig en gepast was. De druiven van de wijnstokken van de Podio-heuvels waren echter nog steeds eigendom van de heer, zonder enige belemmering (salvo et reservato vites Podi Serre, de quibus sen nil impedire teneantur et debeant”).

tenuta-carretta-la-storia-1536x1024
Podio-wijngaard-1536x1024

DE WIJNGAARD

Podio

De handeling wordt afgesloten met een slotverklaring: terwijl alle geoogste druiven in tweeën worden gedeeld, zijn die van de wijnstokken op de heuvel van Podio (Podium Serrae) gereserveerd voor de heer, zonder enige belemmering van de kant van wie dan ook (“salvo et reservato vites Podi Serrae, de quibus sen nil impedire teneantur et debeant”), het is een certificaat van “ante litertam.” Uniek in de geschiedenis van Piemonte, en misschien wel Italië, van de kwaliteit van de wijngaard die tot op de dag van vandaag domineert over de wijngaarden van andere wijnhuizen.

MIROGLIO

Over de jaren

In 1811, na 350 jaar, ging het eigendom over van de Marquis Damiano naar de graaf van Roero, die er 120 jaar lang verbouwde. In 1932 schonk hij het landgoed aan de familie Veglia uit Turijn. In 1985 ging het pand uiteindelijk over op de familie Miroglio uit Alba, oprichters en eigenaren van de gelijknamige textielgroep.

Front-Tenuta-1-scaled-1-1536x622
Landgoed.png

UNESCO

Het landgoed

Alle wijngaarden van Tenuta Carretta maken deel uit van de wijnstreek Langhe-Roero en Monferrato, een gebied dat in 2014 werd uitgeroepen tot UNESCO-werelderfgoed en dat vandaag de dag ongeveer 70 hectare beslaat. Tenuta Carretta ligt in Piobesi d’Alba, Roero, een heuvelachtig gebied ten noorden van de stad Alba en op de linkeroever van de rivier de Tanaro. Hier is het hoofdkantoor gevestigd, omgeven door iets minder dan 35 hectare wijngaarden. Ten zuiden van de rivier liggen de heuvels van de Langhe, waar de overige 35 hectare wijngaarden liggen, in totaal 70 hectare.