Terre di Sovernaja

Terre di Sovernaja

Over het wijnhuis

Terre di Sovernaja wordt gerund door eigenaar Federico en wijnmaker Andrea, ondertussen twee zeer goede vrienden van ons. Terre di Sovernaja (Tenuta Montagnani) stond bekend om hun hoge kwaliteit olijfolie en saffraan, maar recentelijk is Federico samen met Andrea een project gestart om ook wijnen te gaan produceren. Hieronder volgt het verhaal van onze goede vriend Federico Montagnani.

Terre di Sovernaja
RITME VAN DE NATUUR

Inspiratie

“Mijn vader en zijn vader zijn mijn grootste inspiratiebronnen. Zij gaven de kennis van het ritme van de natuur aan mij door. Ze leerden me om ons territorium te verbeteren en de authenticiteit en het karakter van de druif op zijn plaats van herkomst te behouden.”

Foto links: Federico’s opa en overgroot opa met een ‘tractor’ uit 1948.

TERRE DI SOVERNAJA

San Gimignano

“Werken in de heuvels van San Gimignano is een dagelijks voorrecht. In de 9 hectare wijngaarden op 300 meter boven zeeniveau (voorheen Terre di Sovernaja genaamd) ontwikkel ik een compleet gecertificeerd biologisch landbouwproject. Hier kunnen dieren, naast de productie van druiven, olie en saffraan, vrij leven, waardoor een essentieel natuurlijk evenwicht ontstaat.

Deze lange reis, opgebouwd uit ervaringen, studies en veel onderzoek, leidde in 2017 tot de geboorte van mijn eerste label; precies vijftig jaar na het eerste label van mijn grootvader. Rijpe druiven, zachte persing en rijping in natuurlijk cement zijn de belangrijkste kenmerken van Vernaccia di San Gimignano, de enige DOCG witte wijn uit Toscane en Primo Bianco DOCG uit Italië. Mijn productie van Vernaccia di San Gimignano is verdeeld in twee verschillende variëteiten: Selectie “Viti Sparse”, die afkomstig is van de beste druiven van de verschillende wijngaarden en Riserva “Assola”, geproduceerd uit een enkele wijngaard van ongeveer een halve eeuw oud.”

Terre di Sovernaja
Terre di Sovernaja
VERDACCHIO

Uniek

“Naast Vernaccia di San Gimignano, produceer ik Vermentino en Verdacchio. Verdacchio is een oude inheemse wijnstok, die nu helemaal verdwenen is, behalve in mijn wijngaard! In 2015, na het uitvoeren van een DNA-test in samenwerking met de universiteit, hebben we een kleine maar kostbare 120 jaar oude Verdacchio-wijngaard herontdekt. Met de jaargang 2019 ben ik begonnen met het produceren van de eerste 100% Verdacchio-wijnen, emblematische wijnen van Terre di Sovernaja, die nu te verkrijgen zijn bij Devinita.”

MIJN FILOSOFIE

Biologisch

“Sinds 2010 ben ik biologisch gecertificeerd. Door gebruik te maken van groenbemester en veel interne middelen probeer ik zo zelfstandig mogelijk te zijn en creëer ik daarmee een gesloten kringloop.

Ik geloof dat het evenwicht van een plant uitsluitend afhangt van het evenwicht dat hem omringt en hetgeen hij zelf creëert.

Dit is mijn filosofie.

Ik probeer zoveel mogelijk het karakter van de druiven in de kelder te behouden en probeer hetgeen dat de aarde op het fruit heeft overgebracht niet te verstoren, om dit tot uiting te laten komen in de fles.

Ik produceer momenteel 25.000 flessen voor in totaal 9 etiketten.

Vanaf de oogst van 2022 nog meer wijngaarden hebben die gewijd zijn aan de productie van Vernaccia di San Gimignano.

Een droom wordt werkelijkheid als je hem kunt delen.”

– Federico Montagnani 

Terre di Sovernaja
Terre di Sovernaja

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze nieuwste wijnen & wijnproeverijen.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we ervan uit dat je ermee instemt.