Terre di Sovernaja

Terre di Sovernaja

Over het wijnhuis

Terre di Sovernaja, gevestigd in het hart van Toscane onder het pittoreske dorpje San Gimignano, is een boerderij die wordt gerund door eigenaar Federico Montagnani met behulp van wijnmaker Andrea Pizzolato. Beiden zijn goede vrienden van ons. In het verleden stond Terre di Sovernaja bekend om hun hoogwaardige olijfolie en saffraan, maar tegenwoordig produceren Federico en Andrea schone natuurwijnen die het unieke terroir van de regio weerspiegelen.

WhatsApp-Image-2022-04-03-at-12.42.36-PM

RITME VAN DE NATUUR

Inspiratie

"Voor Terre di Sovernaja zijn mijn vader en grootvader mijn voornaamste bronnen van inspiratie. Zij hebben mij de kennis over het ritme van de natuur bijgebracht. Ze hebben me geleerd hoe we ons land kunnen verbeteren en de authenticiteit en het karakter van de druif op zijn plaats van herkomst kunnen behouden."

Federico heeft het eeuwenoude familiebedrijf (opgericht in 1685) slechts enkele jaren geleden overgenomen. Hij is letterlijk tussen de wijnranken opgegroeid, zijn droom als kind was om later zijn eigen wijn te produceren. Zijn opa is hiervoor zijn grote inspiratiebron en mentor.

Linkerfoto: Federico's opa en overgrootvader met een 'tractor' uit 1948.

TERRE DI SOVERNAJA

San Gimignano

“Werken in de heuvels van San Gimignano is een dagelijks voorrecht. In de 9 hectare wijngaarden op 300 meter boven zeeniveau (voorheen Terre di Sovernaja genaamd) ontwikkel ik een compleet gecertificeerd biologisch landbouwproject. Hier kunnen dieren, naast de productie van druiven, olie en saffraan, vrij leven, waardoor een essentieel natuurlijk evenwicht ontstaat.

Deze lange reis, opgebouwd uit ervaringen, studies en veel onderzoek, leidde in 2017 tot de geboorte van mijn eerste label; precies vijftig jaar na het eerste label van mijn grootvader. Rijpe druiven, zachte persing en rijping in natuurlijk cement zijn de belangrijkste kenmerken van Vernaccia di San Gimignano, de enige DOCG witte wijn uit Toscane en Primo Bianco DOCG uit Italië. Mijn productie van Vernaccia di San Gimignano is verdeeld in twee verschillende variëteiten: Selectie “Viti Sparse”, die afkomstig is van de beste druiven van de verschillende wijngaarden en Riserva “Assola”, geproduceerd uit een enkele wijngaard van ongeveer een halve eeuw oud.”

WhatsApp-Image-2022-03-30-at-7.54.02-PM-e1651411281208
WhatsApp-Image-2022-04-01-at-8.20.12-PM

VERDACCHIO

Uniek

“Naast Vernaccia di San Gimignano, produceer ik Vermentino en Verdacchio. Verdacchio is een oude inheemse wijnstok, die nu helemaal verdwenen is, behalve in mijn wijngaard! In 2015, na het uitvoeren van een DNA-test in samenwerking met de universiteit, hebben we een kleine maar kostbare 120 jaar oude Verdacchio-wijngaard herontdekt. Met de jaargang 2019 ben ik begonnen met het produceren van de eerste 100% Verdacchio-wijnen.”

MIJN FILOSOFIE

Biologisch

“Sinds 2010 ben ik biologisch gecertificeerd. Door gebruik te maken van groenbemester en veel interne middelen probeer ik zo zelfstandig mogelijk te zijn en creëer ik daarmee een gesloten kringloop.

Ik geloof dat het evenwicht van een plant uitsluitend afhangt van het evenwicht dat hem omringt en hetgeen hij zelf creëert.

Dit is mijn filosofie.

Ik probeer zoveel mogelijk het karakter van de druiven in de kelder te behouden en probeer hetgeen dat de aarde op het fruit heeft overgebracht niet te verstoren, om dit tot uiting te laten komen in de fles.

Ik produceer momenteel 25.000 flessen voor in totaal 9 etiketten.

Vanaf de oogst van 2022 heb ik nog meer wijngaarden die gewijd zijn aan de productie van Vernaccia di San Gimignano.

Een droom wordt werkelijkheid als je hem kunt delen.”

– Federico Montagnani 

Federico-vignaiolo