De Betoverende Wereld van Valpolicella: Ripasso, Amarone en meer

09/04/2024

De Betoverende Wereld van Valpolicella: Ripasso, Amarone en meer

Valpolicella, een betoverende regio in het noorden van Italië, is niet alleen een lust voor het oog, maar ook een schatkamer van wijnen die wereldwijd worden gewaardeerd. Laten we eens duiken in de geschiedenis, de unieke kenmerken van het terroir en de kenmerkende wijnen van deze regio.

Historische achtergrond Valpolicella

Valpolicella

De Valpolicella-regio, gelegen in de provincie Verona in de regio Veneto, heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de Romeinse tijd. De naam “Valpolicella” komt waarschijnlijk van het Latijnse “vallis polis cellae”, wat “vallei van vele kelders” betekent, een verwijzing naar de wijnkelders die hier door de eeuwen heen zijn gebouwd.

Terroir van Valpolicella

Het terroir van Valpolicella wordt gekenmerkt door zijn gevarieerde landschap, met heuvels, valleien en rivieren die een diversiteit aan microklimaten creëren. De bodems variëren van kalksteen tot klei tot grind, en deze variatie draagt bij aan de complexiteit van de wijnen die hier worden geproduceerd. De regio heeft ook een mediterraan klimaat, met warme zomers en milde winters, ideaal voor de rijping van druiven.

Druivenvariëteiten in Valpolicella

Valpolicella staat bekend om zijn unieke druivenvariëteiten, waarvan de belangrijkste zijn: Corvina, Rondinella en Molinara. Deze inheemse druiven gedijen goed in het lokale klimaat en de bodemsamenstelling, wat resulteert in wijnen met een onderscheidend karakter en aroma.

Soorten Valpolicella-wijnen

  1. Valpolicella Classico: Dit is de meest voorkomende wijn uit de regio en wordt geproduceerd van druiven die afkomstig zijn van de heuvels rond Valpolicella. Het is een lichte en fruitige rode wijn, vaak gekenmerkt door aroma’s van kersen, bessen en kruiden.
  2. Valpolicella Superiore: Deze wijn ondergaat een langere rijping dan de standaard Valpolicella en heeft daardoor meer complexiteit en structuur. Het is een ideale keuze voor wie op zoek is naar een iets meer verfijnde en diepgaande ervaring.
  3. Amarone della Valpolicella: Amarone is misschien wel de meest iconische wijn van Valpolicella. Gemaakt van gedroogde druiven die intens geconcentreerde smaken produceren, is Amarone een volle, krachtige wijn met rijke aroma’s van rijp fruit, chocolade en kruiden. Het is een uitstekende keuze voor bijzondere gelegenheden en gastronomische ervaringen.
  4. Ripasso della Valpolicella: Ripasso is een unieke stijl van wijn die wordt geproduceerd door de Valpolicella-wijn te laten macereren op de overblijfselen van de druiven die zijn gebruikt voor Amarone. Dit proces geeft de wijn extra body, complexiteit en diepte, met tonen van gedroogd fruit en kruiden.
  5. Recioto della Valpolicella: Recioto is een zoete wijn die wordt geproduceerd door de druiven te laten drogen voordat ze worden geperst, waardoor de natuurlijke suikers zich concentreren. Het resultaat is een weelderige en weelderige wijn met intense aroma’s van gedroogd fruit, honing en specerijen.


Appassimento Techniek: Het Geheim Achter Valpolicella’s Meesterwerken

Een essentieel aspect van de Valpolicella-wijnen, waaronder de beroemde Amarone en Ripasso, is de appassimento techniek. Deze eeuwenoude methode, die zijn oorsprong vindt in de regio Veneto, draagt bij aan de unieke smaakprofielen van deze wijnen.

Bij appassimento worden de druiven na de oogst zorgvuldig geselecteerd en gedurende een bepaalde periode gedroogd. Dit proces kan variëren van enkele weken tot enkele maanden, afhankelijk van de gewenste stijl van de wijn. Tijdens het droogproces verliezen de druiven een deel van hun vocht, wat resulteert in geconcentreerde smaken en aroma’s.

Voor Amarone-wijnen worden de druiven volledig gedroogd, waardoor ze intens geconcentreerde suikers ontwikkelen. Dit resulteert in een volle, rijke wijn met complexe aroma’s van rijp fruit, chocolade en kruiden. Ripasso-wijnen daarentegen ondergaan een tweede fermentatieproces op de overblijfselen van de druiven die zijn gebruikt voor Amarone, waardoor ze extra body, complexiteit en diepte krijgen.

De appassimento techniek is een arbeidsintensief proces dat geduld en toewijding vereist, maar de beloning is een wijn van buitengewone kwaliteit en karakter.

Ontdek het bijzondere Valpolicella Wijnhuis Cà Dei Maghi

Cà Dei Maghi

Het meest opvallende aspect van Ca Dei Maghi is de frisheid en elegantie die terug te vinden zijn in hun wijnen. Deze eigenschappen worden mogelijk gemaakt door de unieke combinatie van factoren, waaronder de ligging van het wijnhuis in Fumane, het hoogste appellatiegebied binnen Valpolicella. Dankzij de hogere ligging profiteren de wijngaarden van koelere temperaturen, wat resulteert in wijnen met een levendig karakter door de significante temperatuurverschillen tussen dag en nacht. Bovendien draagt de aanwezigheid van kalksteen in de bodem bij aan de verfijnde en frisse smaken van de wijnen.

Paolo Creazzi, de gepassioneerde wijnmaker van Ca Dei Maghi, heeft een sterke focus op het maken van terroirwijnen die de unieke kenmerken van het gebied weerspiegelen. Dit betekent dat zijn Ripasso’s en Amarone’s, afkomstig van wijngaarden in Fumane, bekend staan om hun frisheid en elegantie. Het is dan ook geen verrassing dat de wijnen van Ca Dei Maghi hoog gewaardeerd worden door gerenommeerde critici zoals De Grote Hamersma, Jancis Robinson en Decanter.

Een ander opvallend aspect van Ca Dei Maghi is dat het een van de slechts twee producenten in Valpolicella is die ook witte wijnen produceert. Een voorbeeld hiervan is de Garganega-druif, genaamd Barabao, die bekend staat vanuit Soave. Voor deze wijn wordt een korte appassimento-techniek toegepast, wat resulteert in unieke en verfijnde smaken. Daarnaast produceert Ca Dei Maghi ook een Trebbiano, genaamd Camparsi, waarmee ze hun veelzijdigheid en vakmanschap in de wijnproductie demonstreren.

Bekijk hier de wijnen van Cà Dei Maghi

Conclusie

Valpolicella-wijnen belichamen de rijke traditie, het unieke terroir en de ongeëvenaarde vakmanschap van deze betoverende regio. Of het nu gaat om een verfrissende Valpolicella Classico, een elegante Valpolicella Superiore, een krachtige Amarone della Valpolicella, een weelderige Recioto della Valpolicella of een diepgaande Ripasso della Valpolicella, deze wijnen bieden een onvergetelijke ervaring die de zintuigen prikkelt en de smaakpapillen verwent. Ontdek de magie van Valpolicella-wijnen en geniet van een stukje Italiaanse geschiedenis in elke slok.

Bekijk hier onze Valpolicella wijnen!

Salute!

Meer blogposts