Azienda Agricola Urlari

Azienda Agricola Urlari

Over het wijnhuis

De Italiaanse oprichter van Urlari, Roberto Cristoforetti, is een boer, een ambachtsman en een vernieuwer. Hij combineert zijn vaardigheden en ervaringen bij het nastreven van zijn droom om goede wijn te maken met de oprichting van zijn Toscaanse wijnmakerij Azienda Agricola Urlari. Dit doet hij samen met Jean-Philippe Fort, een van de meest erkende en gerespecteerde namen onder de grote wijnmakers van de Bordeaux. Hij combineert kunst en wetenschap om uitzonderlijke Grand Cru Classe-wijnen te maken.

Azienda Agricola Urlari
ROBERTO

Geschiedenis

Roberto werd geboren in het dorp Tuenno in Trentino-Alto Aldige, een bergachtig gebied in Noord-Italië. Afkomstig van een lange rij boeren, had zijn familie appelboomgaarden en toen hij jong was, werkte Roberto samen met zijn vader op het land. Hij ontwikkelde de gevoeligheden van een boer door zijn vroege ervaringen en tot op de dag van vandaag is hij een geregistreerde fruitteler in Italië en blijft hij toezicht houden op de appelboomgaarden van zijn familie.

SKI'S

Ambacht

Wedstrijdskischoenen zijn handgemaakt; op maat gemaakt om aan de voeten van de racers te passen en aangepast aan hun individuele racestijl. Tijdens zijn 37-jarige carrière heeft Roberto samengewerkt met Lange’s ingenieurs om materialen te innoveren, hardware aan te passen en mallen te maken om de prestaties van de skischoenen te verbeteren. Hij wordt samen met Rossignol/Lange als ontwerper genoemd op een geregistreerd patent om de eerste carbon skischoen te maken. Roberto creëerde metallic-goudkleurige skischoenen die door de grote Italiaanse skiër Alberto Tomba werden gedragen om zijn 2 gouden medailles te vieren die hij won op de Olympische Spelen van Calgary in 1988 en door de jaren heen heeft hij samengewerkt met het Italiaanse ontwerpbureau Pininfarina, beroemd om het ontwerp van Ferrari, om visueel aantrekkelijke ontwerpen te maken. skischoenen.

Azienda Agricola Urlari
Azienda Agricola Urlari
KENNISMAKING

Chateau Mouton Rothschild

Roberto creëerde tijdens zijn racecarrière laarzen voor Alberto Tomba en de twee werden goede vrienden en reisden vaak samen. Tomba’s bekende waardering voor fijne wijnen werd beloond met uitnodigingen om ‘s werelds beste wijnhuizen te bezoeken en Roberto vergezelde hem tijdens deze bezoeken. Tussen 1990 en 1998 bezochten ze de wijngaarden van Chateau Mouton Rothschild, Chateau Margeaux, Chateau Lafite Rothschild en Chateau Lynch Bages in Bordeax, Domaine de la Romanee-Conti in Bourgondië, Ornellaia in Toscane en Santa Rita in Chili. In Californië werden ze verwelkomd bij Opus One, Beringer, Shafer, Mondavi en Atlas Peak. Roberto schrijft zijn kennismaking met verschillende stijlen van wijnmaken over de hele wereld en zijn passie voor fijne wijnen toe aan zijn vriendschap met Alberto Tomba.

ZIJN WIJN

Urlari

Roberto begon te dromen van het experimenteren met de verschillende elementen van wijnmaken die hij had waargenomen om heerlijke wijnen te maken. In 1998 werd hij partner in een startende Toscaanse wijnmakerij, Duca, maar verliet de samenwerking in 2003 om zijn eigen wijnmakerij te creëren. Ervan overtuigd dat de bodem en het terrein van Toscane het beste wijnbouwgebied ter wereld bieden voor een moderne wijn, doorzocht hij het gebied dat bekend staat als de Etruskische kust van Toscane totdat hij een veld vond genaamd Urlari dat een verhoogde ligging, continue blootstelling aan de zon en rijke maagdelijke grond. Hij kocht het veld in 2004 en noemde zijn bedrijf daarnaar: Azienda Agricola Urlari.

Er zijn misschien geen duidelijke parallellen tussen het maken van wedstrijdskischoenen en het maken van premium wijnen, maar Roberto ziet de overeenkomsten in de precisie en aandacht voor minuscule details die nodig zijn om consequent het hoogste niveau van vakmanschap te bereiken. Roberto brengt dezelfde passie voor innovatie en aandacht voor detail die van het grootste belang zijn voor het maken van skischoenen van wereldklasse naar de wijnen die hij maakt.

Azienda Agricola Urlari
Azienda Agricola Urlari
BORDEAUX

Jean-Philippe Fort

Roberto sprak met verschillende wijnmakers en ontmoette in juli 2008 Jean-Philippe Fort, een lid van het adviesteam van Michel Rolland in Bordeaux, waar ze urenlang doorbrachten met het proeven van ‘s werelds beste wijnen. Ze ontdekten dat ze zich allebei aangetrokken voelden tot dezelfde stijl: krachtig en intens, extreem complex maar ook perfect in balans. Toch moest Roberto Jean-Philippe overtuigen om een wijnmakerij buiten Frankrijk te raadplegen, iets wat Jean-Philippe nog nooit had gedaan. Wat hem overtuigde, zegt hij, waren de essentiële elementen van superieure kwaliteit (terroir, wijnstokken, filosofie en vinificatie) die het wijnhuis al bezat, samen met de wetenschap dat het wijnmaken nog in de conceptfase verkeerde, een blanco vel papier dat hem uitnodigde om met verschillende benaderingen te experimenteren en de wijnen vanaf dag 1 te beïnvloeden.
Jean-Philippe, geboren in Bordeaux, heeft een master in biologie van de universiteit van Bordeaux. Hij werkt al meer dan 20 jaar met het team van Michel Rolland en staat bekend als specialist in St. Emillion-wijnen. Tegenwoordig is meer dan 40% van zijn wijnen “Grand Cru Classee” en omvat Chateau Angelus, een Premier Grand Cru.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze nieuwste wijnen & wijnproeverijen.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we ervan uit dat je ermee instemt.