Azienda Agricola Urlari

Azienda Agricola Urlari

Over het wijnhuis

De visionaire Italiaanse oprichter van Azienda Agricola Urlari, Roberto Cristoforetti, belichaamt de perfecte combinatie van boer, ambachtsman en vernieuwer. Zijn passie voor het maken van uitstekende wijn leidde tot de oprichting van Azienda Agricola Urlari in het hart van Toscane. Samen met de gerenommeerde wijnmaker Jean-Philippe Fort, die zijn sporen heeft verdiend in de Bordeaux-regio, combineert hij kunst en wetenschap om exceptionele Supertuscan-wijnen te produceren.

B-7987-trentino-mele-val-di-non

ROBERTO

Geschiedenis

Roberto werd geboren in het dorp Tuenno in Trentino-Alto Aldige, een bergachtig gebied in Noord-Italië. Afkomstig van een lange rij boeren, had zijn familie appelboomgaarden en toen hij jong was, werkte Roberto samen met zijn vader op het land. Hij ontwikkelde de gevoeligheden van een boer door zijn vroege ervaringen en tot op de dag van vandaag is hij een geregistreerde fruitteler in Italië en blijft hij toezicht houden op de appelboomgaarden van zijn familie.

SKI'S

Ambacht

De wereld van wedstrijdskischoenen is doordrenkt van ambachtelijk vakmanschap; elk paar wordt met de hand vervaardigd, op maat gemaakt om perfect te passen bij de voeten van de racers en afgestemd op hun individuele racestijl. Gedurende zijn indrukwekkende 37-jarige carrière heeft Roberto nauw samengewerkt met de ingenieurs van Lange om materialen te innoveren, hardware aan te passen en mallen te creëren, met als doel de prestaties van de skischoenen naar nieuwe hoogten te tillen. Hij wordt geroemd als mede-ontwerper, naast Rossignol/Lange, van een geregistreerd patent voor de allereerste carbon skischoen. Roberto is tevens de briljante geest achter de metallic-goudkleurige skischoenen die werden gedragen door de legendarische Italiaanse skiër Alberto Tomba, ter ere van zijn twee gouden medailles op de Olympische Spelen van Calgary in 1988. Als kers op de taart heeft Roberto door de jaren heen samengewerkt met het beroemde Italiaanse ontwerpbureau Pininfarina, bekend van het ontwerp van Ferrari, om visueel verbluffende ontwerpen te creëren die de aandacht trekken en bewondering oogsten.

13195011965_f1706cfd98_z
Mouton-Rothschild-Orage

KENNISMAKING

Chateau Mouton Rothschild

Roberto creëerde tijdens zijn racecarrière laarzen voor Alberto Tomba en de twee werden goede vrienden en reisden vaak samen. Tomba’s bekende waardering voor fijne wijnen werd beloond met uitnodigingen om ‘s werelds beste wijnhuizen te bezoeken en Roberto vergezelde hem tijdens deze bezoeken. Tussen 1990 en 1998 bezochten ze de wijngaarden van Chateau Mouton Rothschild, Chateau Margaux, Chateau Lafite Rothschild en Chateau Lynch Bages in Bordeax, Domaine de la Romanee-Conti in Bourgondië, Ornellaia in Toscane en Santa Rita in Chili. In Californië werden ze verwelkomd bij Opus One, Beringer, Shafer, Mondavi en Atlas Peak. Roberto schrijft zijn kennismaking met verschillende stijlen van wijnmaken over de hele wereld en zijn passie voor fijne wijnen toe aan zijn vriendschap met Alberto Tomba.

Super Tuscan

Urlari

Roberto koesterde al lang de droom om zijn passie voor wijn te combineren met zijn bewondering voor de klassieke Bordeaux wijnen. Geïnspireerd door zijn liefde voor deze prestigieuze wijnen en zijn verlangen om te experimenteren met de kunst van wijnmaken, besloot hij zich te wagen aan een nieuwe uitdaging: het creëren van Super Tuscans in het hart van Toscane.

In 1998 werd Roberto partner in een opkomende Toscaanse wijnmakerij genaamd Duca, maar in 2003 besloot hij zijn eigen weg te gaan en zijn eigen wijnmakerij op te richten. Hij was ervan overtuigd dat de unieke bodem en het terrein van Toscane het perfecte terroir boden voor het produceren van hoogwaardige wijnen met een moderne twist. Na uitgebreid speurwerk langs de Etruskische kust van Toscane ontdekte hij een perceel genaamd Urlari, dat zich kenmerkte door een verhoogde ligging, overvloedige zonneschijn en vruchtbare, ongerepte grond. In 2004 kocht hij dit stuk land en gaf hij zijn wijnmakerij de naam Azienda Agricola Urlari, als eerbetoon aan de unieke locatie.

Hoewel het maken van wedstrijdskischoenen en het produceren van premiumwijnen op het eerste gezicht misschien weinig met elkaar gemeen hebben, ziet Roberto de gelijkenissen in de noodzaak van precisie en aandacht voor detail. Hij brengt dezelfde passie voor innovatie en perfectie die cruciaal zijn bij het vervaardigen van wereldklasse skischoenen over naar zijn wijnen, waarbij hij streeft naar consistentie en excellentie in elk glas.

WhatsApp-Image-2022-04-19-at-10.56.21-PM
Jean-Philippe-Fort-winemaker-1-scaled-1

BORDEAUX

Jean-Philippe Fort

Roberto en Jean-Philippe ontmoetten elkaar in juli 2008, toen ze samen tijd doorbrachten met het proeven van enkele van 's werelds beste wijnen. Tijdens deze ontmoeting ontdekten ze een gedeelde passie voor een specifieke wijnstijl: krachtig en intens, met een uitzonderlijke complexiteit en perfecte balans. Hoewel Roberto Jean-Philippe moest overtuigen om zijn expertise buiten Frankrijk te benutten - iets wat Jean-Philippe nog nooit had gedaan - waren het de unieke kwaliteiten van de wijngaard en het potentieel voor innovatie die hem uiteindelijk overtuigden.

Jean-Philippe, geboren en getogen in Bordeaux, heeft een master in biologie van de universiteit van Bordeaux. Met meer dan 20 jaar ervaring in het team van Michel Rolland staat hij bekend als een autoriteit op het gebied van St. Emilion-wijnen. Zijn uitmuntendheid blijkt uit het feit dat meer dan 40% van zijn wijnen "Grand Cru Classé" is, waaronder het prestigieuze Chateau Angelus, een Premier Grand Cru.