FedeGraziani

FedeGraziani

Over het wijnhuis

Ik heb mijn leven gewijd aan wijn, aan het leren kennen en waarderen ervan, in een poging de grenzeloze complexiteit ervan te begrijpen. Elke wijn is een wereld op zichzelf, die leeft, groeit en verandert zoals mensen dat doen en in de loop van de tijd een persoonlijkheid verwerft die hem uniek maakt en anders dan alle andere wijn.

Van een wijn houden is als van een persoon houden: om dat te doen moeten we onze vooroordelen loslaten en de talloze facetten van zijn karakter leren begrijpen en accepteren, met de volledige eerlijkheid en het respect dat hij verdient.

FedeGraziani

BESTE ITALIAANSE SOMMELIER

Federico Graziani

Het was 1990 toen ik op vijftienjarige leeftijd besloot om mijn eerste cursus wijnproeven te volgen om mijn passie na te streven: een passie die spoedig mijn beroep zou worden en die mijn leven radicaal zou veranderen.

Als professionele wijnproever vanaf mijn 19e, op mijn 23e – in 1998 – won ik de AIS-wedstrijd (Italiaanse Associatie van Sommeliers) als beste Italiaanse sommelier, een prestatie die mij de kans gaf om op hoog niveau samen te werken met Gualtiero Marchesi, Stefano Cavallini, Bruno Loubet, Carlo Cracco, Aimo en Nadia Moroni.

SALVO FOTI

Wijnmaker

Nieuwsgierigheid en een verlangen om te verbeteren brachten mij ertoe om verder te studeren en een diploma in wijnbouw en oenologie te behalen in 2006, het jaar waarin ik Salvo Foti ontmoette: het was onze wederzijdse vriendschap en waardering die mij de kans en de motivatie boden die nodig waren om een ​​wijnbouwer te worden.

Parallel hieraan werk ik als adviseur en popularisator. Sinds 2012 werk ik samen met wijnbedrijf Feudi di San Gregorio als gebiedsmanager voor Midden- en Noord-Italië.

Federico Graziani
MG_5579-uai-720x1080-1

EEN SMAAK UIT DE OUDHEID

Het terroir

Ik heb ervoor gekozen om wijn te maken in een moeilijk, ondoordringbaar en wild gebied, dat niettemin beschikt over een van de rijkste wijnbouwtradities in Italië en Europa.

De Etna is een land van oude druivensoorten, zoals Nerello Mascalese, Nerello Cappuccio, Alicante en Francisi voor rode wijnen, en Carricante, Minnella en Grecanico voor witte wijnen.

De druiven worden omgezet in fijne wijnen met veel unieke kenmerken en een opmerkelijke geschiedenis, wijnen die vandaag de dag over de hele wereld worden gewaardeerd om hun onderscheidende karakter en kwaliteiten.

ALBERELLO

De druivenboom

Al mijn wijngaarden volgen het traditionele model dat bekend staat als alberello-wijnbouw, typisch voor het Etna-gebied. De wijnstokken zijn niet in rijen gerangschikt: elk wordt als een individuele plant behandeld en aan alle kanten op gelijke afstand van de anderen geplaatst, ondersteund door een kastanjepaal.

Dit zorgt voor meer ruimte voor de wortels, een betere bestraling en ventilatie en een geometrie die het snoeien en oogsten makkelijker maakt – twee activiteiten die nog vooral met de hand worden uitgevoerd. Een goed verzorgde en gezonde wijnstok zal immers goede vruchten voortbrengen.

MG_4888-uai-720x1080-1
MG_5527-uai-720x1080-1

I VIGNERI

Het Wijnbouwersgilde

Om mijn wijngaarden te verzorgen, heb ik ervoor gekozen om te vertrouwen op de ervaring van Salvo Foti en Maurizio Pagano, erfgenamen van een traditie die in de 16e eeuw werd gesticht met de Maestranza dei Vigneri, oftewel het Wijnbouwersgilde, de eerste vereniging van deze soort in het Etna-gebied.

Door het gebruik van niet-invasieve methoden en hulpmiddelen, en het volledig vermijden van pesticiden of systemische behandelingen, streven we ernaar het beste te halen uit het onschatbare erfgoed dat ons grondgebied wordt aangeboden, door op een respectvolle en ongehaaste manier te werken, in volledige harmonie met onszelf en het milieu.