I Custodi

I Custodi

Over het wijnhuis

I Custodi zijn de bewakers, de hoeders van de wijngaarden van de Etna: bewaken betekent het land behouden, de tradities handhaven en de mensen respecteren. Uit deze waarden en uit de liefde voor een prachtig land, waar de wijn meer dan twee millennia geleden door de mens werd gebracht, komen de wijnen van I Custodi voort, het resultaat van de vrijgevigheid en de mineraliteit van de warme vulkanische grond, de kou van de Muntagna en de zon van Sicilië.

Solvo Foti

I Vigneri

In 1435 werd in Catania, in de schaduw van de Etna, de Gilde van de Vigneri opgericht. Deze vereniging van wijnmakers had als voornaamste doel om de nieuwe generaties kennis bij te brengen over het verbouwen van druiven en het produceren van wijn rondom Europa's hoogste vulkaan. Bijna zes eeuwen later brengt Salvo Foti de vereniging van I Vigneri weer tot leven. Salvo had begrepen dat om echte Etna-wijn te maken - en niet alleen maar wijn geproduceerd op de Etna - hij niet zonder de inheemse mannen van de Muntagna kon. Om zich heen zag Salvo hoe de oude kennis dreigde te verdwijnen met een vergrijzende generatie. Vandaar de intuïtie om een groep mannen te creëren waarmee hij de oude wijngaarden op de Vulkaan kon revitaliseren, mannen van alle leeftijden - net als de wijnstokken waar ze voor zorgen - waarbij de ouderen hun gebaren en wijsheid aan jongeren kunnen overdragen. I Custodi is trots lid van I Vigneri.

Filosofie

De Vigneri zijn in staat om al het werk dat het hele jaar door in de wijngaarden moet worden gedaan uit te voeren, net zoals het altijd al op de Etna is geweest: ze snoeien, ploegen, planten en enten, repareren de droge stenen muren die de ruwe lavastenen terrassen ondersteunen. Elke oktober zijn ze de hoofdrolspelers van het grote oogstfeest op de vulkaan, waarbij ze dezelfde gebaren herhalen als hun voorgangers in het begin van de vijftiende eeuw.

Vijf producenten, oude wijngaarden, verspreid over heel Sicilië - van de Etna tot Caltagirone en Vittoria. Ze vertrouwen allemaal op het werk van de Vigneri, onder leiding van Maurizio Pagano en Salvo Foti. De groep is gebaseerd op respect voor het land en een gemeenschappelijke wijnbouwfilosofie: wijnstokken in struikvorm, inheemse druivenrassen, bescherming van het milieu en respect voor de mensheid.

Elke van de geassocieerde producenten behoudt zijn identiteit, maar geeft uiting aan zijn naleving van de gemeenschappelijke filosofie door de Vigneri-fles voor hun wijnen te gebruiken, met het reliëf met het symbool van het consortium, de struik die zijn wortels heeft in 1435.

I Custodi