Joaquin

Joaquin

Over het wijnhuis

Joaquin, opgericht in 1999 door Raffaele Pagano, belichaamt een erfenis van wijnmaken die van generatie op generatie is doorgegeven. Hun landgoed, gelegen in Montefalcione, belichaamt hun toewijding aan terroir-gedreven wijnen.
Voor Raffaele is elke oogst een nieuw project en dus een nieuwe, unieke wijn, waarbij de kenmerken van het terroir absoluut tot hun recht moeten komen. De filosofie van Raffaele draait om individueel wijngaardbeheer om het unieke terroir van Lapio en Paternopoli tot uitdrukking te brengen, waar Fiano en Aglianico gedijen. Hun kleine percelen leveren druiven van hoge kwaliteit op, die zorgvuldig worden verwerkt om onderscheidende wijnen te creëren.

Joaquin Cellar

Joaquin

Opvallend genoeg biedt de verhoogde ligging van Lapio op de hoogste punten van Irpinia optimale omstandigheden voor de teelt van Fiano, terwijl de kalkrijke en kleiachtige bodems nabij Paternopoli ideaal zijn voor Aglianico. Daarnaast beheren ze een historische wijngaard op Capri, waar inheemse variëteiten zoals Biancolella, Falanghina, Greco en Ciunchesa worden geteeld.
Het feit dat de wijnen van het Joaquin huis de bijzondere kenmerken van het oogstjaar zo duidelijk naar voren kunnen brengen, is voornamelijk te danken aan het feit dat de druiven van elk perceel afzonderlijk worden gefermenteerd in kleine stalen tanks. De wijnen worden vervolgens gerijpt in lokaal gemaakte tonneaux-vaten van kastanje- of acaciahout. Daarom worden er bewust geen barriques gebruikt voor deze klassieke stijl van wijn, omdat volgens Raffaele de typische aroma's van de druivensoort op geen enkele manier overstemd moeten worden door agressieve houttonen.

I Viaggi

De eerste oogst vond plaats in 2006 en de resulterende wijn kreeg de naam "IVIAGGI", een naam die het begin van een reis vertegenwoordigde en het verhaal vertelde van een Aglianico uit de wijngaard van Paternopoli, gevinifieerd als witte wijn. In 2007 werd de Fiano-druif voor het eerst gebotteld en vanaf dat moment werd het iconische oranje etiket JQN 203 geboren, dat de symbolische kleur van de wijngaard werd en pas in 2011 "Piante a Lapio" zou worden.
De eerste Taurasi werd geproduceerd in 2009 en tot op heden zijn er slechts vier jaargangen uitgebracht onder de naam "Taurasi Riserva della Società": de 2009, de 2010, de 2015 en de 2016, wat een indicatie is van de extreme kwaliteit die wordt nagestreefd in de wijn.
Het belangrijkste etiket van de wijngaard, de Taurasi Riserva Venerabile Confraternita della B.M., werd daarentegen alleen geproduceerd voor de jaargang 2009 en zal weer beschikbaar zijn met de jaargang 2015 in 2025, na een lange rijpingsperiode van 10 jaar.

Joaquin Campania
Joaquin Vinyard

Precisie wijnbouw

Hoewel de wijngaard relatief jong is, heeft het landgoed jaar na jaar vintages en percelen geïncorporeerd en zijn reputatie opgebouwd, waardoor het in staat is om beperkte edities en unieke stukken van grote waarde uit te brengen. Elke vintage en elk etiket belichaamt nieuwe projecten waarvan we het eindpunt niet kennen, alleen het startpunt: de kwaliteit van het ruwe materiaal, het oorspronkelijke grondgebied en de jaargang die ze kenmerkt. Het vinifiëren van individuele percelen heeft ons in staat gesteld om aandacht te besteden aan elk klein detail. Alleen tonneaux van nationaal eikenhout, lokaal kastanje- en acaciahout van tweede of derde passage worden gebruikt voor de fermentatie en rijping van de kenmerkende wijnen.

Joaquin heeft in totaal 5 hectare en produceert jaarlijks ongeveer 13.000 flessen. Joaquin streeft ernaar een icoon te worden, in Italië en de wereld, van fijne ambachtelijke wijn met een lange evolutie. Om dit doel te bereiken, werkt Joaquin in volledig respect voor het land, waarbij precisiewijnbouw wordt gebruikt met behulp van hoogwaardige technologie in de wijngaard en niet in de kelder. Ze kiezen ervoor om de druivenrassen te verheffen die altijd al in deze wijnregio zijn gebruikt, Fiano en Aglianico, en om een oenologische traditie voort te zetten met historische wortels die stevig in het gebied zijn verankerd. Het belangrijkste idee achter het project van de wijngaard, dat het merk Joaquin herkenbaar maakt, is het verbeteren van de expressiviteit van wijnen die het trouwe resultaat zijn van een langzaam proces van evolutie waarin de hand van de mens begeleidt en leidt, maar nooit de richting of het eindpunt kiest.