Rivetto

Rivetto

Over het wijnhuis

Rivetto wordt gerund door Enrico en is het enige biodynamische wijnhuis in Barolo. Enrico zal jullie hier meer over vertellen:

Ik, Enrico, ben een boer, een basketbalfan en een vrije geest. Ik werk en leef in Lirano, een biodynamische tuin in de Langa van Barolo, tussen de heuvels van Sinio en Serralunga d’Alba. Ik kweek wijnstokken, fruitbomen, kruiden en granen.

Ik geloof dat wijn magisch is omdat het me de kans geeft gehoord te worden. En ik kan mensen vertellen over een nieuwe manier om naar het land te kijken en hoe het bewerkt wordt. Een manier om oprecht de schoonheid en harmonie van de natuur te vieren onder de naam Rivetto.

Rivetto Barolo

Mijn filosofie

Welkom in Lirano bij Rivetto, op deze "middenweg", waar de wijngaard omarmd wordt door de bossen en de bossen spreken tot de moestuinen. Waar ezels vrij rondlopen tussen de rijen en waar bijen zoemen en vogels tsjilpen in de wijngaarden. Welkom in het agrarische levende organisme dat ik thuis noem!

Lirano is altijd een heuvel geweest, tenminste sinds de Langhe twaalf miljoen jaar geleden uit de zeebodem tevoorschijn kwamen. Aan het begin van de twintigste eeuw was het een levendig dorp waarvan de bewoners werkten in de wijngaarden en velden van de familie Vassallo.

Lirano is een magnetische heuvel, een plek doorkruist door tegenstrijdige natuurkrachten, maar toch blijft het in balans. Een middenweg tussen Alta Langa en de heuvels van Barolo, een bergrug tussen Sinio en Serralunga d'Alba, te midden van bossen en wijngaarden, temidden van de Alpen en de Ligurische Zee.

Lirano is mijn kleine hoekje van bewustzijn. Lirano is een agrarisch levend organisme, een complex ecosysteem waarin biodynamische teelt de verandering vertegenwoordigt in mijn paradigma, in mijn manier van doen en zijn als boer, en in mijn relatie met het land.

Omarmen van diversiteit

Bij Rivetto heeft monocultuur geen plaats. We geloven in het koesteren van een levendig ecosysteem waar de wijnstok gedijt naast hagen, geneeskrachtige kruiden en graanvelden. Diversificatie in de landbouw is ons leidende principe, geworteld in een diep respect voor biodiversiteit.

Rivetto Serralunga d'Alba
Rivetto Serralunga d'Alba

Het land koesteren

De bodems van Lirano, rijk aan geschiedenis en karakter, vormen de perfecte basis voor de wijngaarden van Rivetto. Beïnvloed door een hoogte van 400 meter en een uniek microklimaat, ontwikkelen onze druiven zich harmonieus, resulterend in wijnen van ongeëvenaarde kwaliteit.

Het leven cultiveren

Onze wijngaard-tuin is een getuigenis van onze toewijding aan holistische landbouw. Hier vermengen Nebbiolo wijnstokken zich met hagen, bomen en geneeskrachtige planten, waardoor een levendig ecosysteem ontstaat waarin biodiversiteit gedijt.

Rivetto Barolo
Rivetto Barolo

Duurzaamheid in de praktijk

Van regenwateropvang tot fytozuivering, duurzaamheid staat centraal in alles wat we doen bij Rivetto in Lirano. Door middel van innovatieve technieken en een diep respect voor de natuur streven we ernaar om onze impact op het milieu te minimaliseren terwijl we de kwaliteit van onze wijnen maximaliseren.

Een toevluchtsoord

Ezels zwerven vrij tussen moestuinen en wijngaarden, hun aanwezigheid zowel een bron van vreugde als een stimulans voor biodiversiteit. Deze vriendelijke dieren helpen bij het reguleren van de groei van wilde kruiden, waardoor de bodem wordt verrijkt voor toekomstige generaties.

Rivetto Barolo
Rivetto School

Erfgoed behouden

Omringd door eeuwenoude bossen is Lirano een toevluchtsoord voor biodiversiteit en een schat aan natuurlijke schoonheid. Door conservatie-inspanningen en educatieve initiatieven streven we ernaar om dit kostbare erfgoed te beschermen en te versterken, zodat toekomstige generaties ervan kunnen genieten.

Harmonie met het kosmos

Bij Lirano geloven we in de kracht van het kosmos om ons te leiden en te inspireren. Door zorgvuldige observatie van de maan en de sterren streven we ernaar om onze landbouwpraktijken in lijn te brengen met de ritmes van de natuur, waardoor harmonie en balans in onze wijngaarden ontstaan.

Rivetto Barolo